Boomgaarden

Fruitbomen
PerenboomFruitbomen in een tuin of boomgaard zijn een mooie aanvulling op een tuin of erf. Behalve dat de bomen er mooi uitzien en uitnodigen om eronder te picknicken, zijn er nog meer leuke eigenschappen van fruitbomen. Zo breng je mensen en kinderen in aanraking met de herkomst van hun eten; voedselproductie op eigen grond is een actueel thema. Daarnaast hebben fruitbomen allerlei ecologische waarden: bijen en andere bestuivers komen op de bloesem af en het fruit zal gedeeltelijk worden gegeten door vogels. Een boomgaard is bovendien te combineren met maaibeheer of bloemenweide. In vrijwel iedere tuin is plek voor een fruitboom!

Aanplant
Graag denk ik met klanten mee over de aanplant van nieuwe fruitbomen. Er zijn allerlei vormen en invullingen te bedenken. Zo kan een fruitboom als solitair in een siertuin staan. In rijen in de boomgaard of zomaar her en der in uw tuin met allerlei vormen en maten door elkaar.

Er zijn ook allerlei specifieke wensen te realiseren. Bijvoorbeeld heel veel soorten fruit, zodat de periode waarin je uit eigen tuin kunt eten zo lang mogelijk is. Andere mensen willen juist graag historische fruitrassen die al lang in hun streek of dorp voorkomen. Ook heb ik een keer een notenboomgaard aangelegd met allerlei rassen walnoot en hazelnoot.

In alle gevallen waarin nieuwe bomen worden geplant, is het een aanrader om fruit te gaan proeven en op basis daarvan een bepaalde boom te kiezen!

Snoeien
In de wintermaanden ben ik sinds ongeveer 5 jaar actief als snoeier van (hoogstam) fruitbomen. Ik ben begonnen door met verschillende ervaren snoeiers mee te werken en heb nu ook een aantal eigen klanten. Het is mooi werk om oude fruitbomen te beheren of juist jonge bomen door snoei te begeleiden naar hun volwassen vorm. Over hoe je precies moet snoeien is veel discussie en iedere snoeier zal andere keuzes maken. Voor mij is de natuurlijke groei en vorm van een boom het uitgangspunt.

Als u fruitbomen heeft die gesnoeid moeten worden, kom ik graag vrijblijvend langs om te bekijken wat ik kan betekenen.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close